WEETJES

  • Als jouw paard goed gewerkt heeft, beloon je hem best met een streling of een klopje op de hals.
  • Een beloning met voeding heeft zo zijn voordelen. Iedereen krijgt graag iets lekkers. Paarden en pony’s vormen hier geen uitzondering op. Paarden die voer aannemen zijn ook meer ontspannen en vertrouwen jou als ruiter. Ook kan je met een snoepje aantonen dat je hoger gepositioneerd staat dan je viervoeter. Let wel op dat je het voer niet laat afpakken. Het paard moet geduldig wachten tot wanneer jij beslist om hem wat lekkers te geven. Na de beloning mag het paard ook niet verder bedelen en hij mag niet aan jouw jas of arm beginnen knabbelen. Dit gedrag moet je corrigeren.
  • Meedoen is belangrijker dan winnen. De meesten gaan met deze stelling akkoord en zeker voor kinderen is het belangrijk om te leren omgaan met winnen en verliezen. Het sportkledingmerk ‘Nike’ dacht hier tijdens de Olympische Spelen in Atlanta (1996) anders over. Hun motto “You don’t win silver, you lose gold” (je wint geen zilver, je verliest goud) bracht kritiek van over de hele wereld met zich mee.
  • In een ruiterclub zie je vaak dat iedere ruiter opstapt aan de linkerkant van het paard. Deze afspraak dateert nog uit te tijd dat militairen een zwaard en andere attributen bij zich hadden tijdens het paardrijden. Het materiaal van de ruiters werd links gedragen, omdat ze dan hun rechterhand vrij hadden om bijvoorbeeld het zwaard te trekken. Met al dit materiaal aan de linkerkant is het bijna onmogelijk om rechts op te stappen. Hierdoor werd, uit gewoonte, links opgestapt. En dat doen we dus vandaag nog steeds.
    In maneges maakt men er wel vaak een afspraak van om op te stappen van de linkerkant. Zo doet iedereen hetzelfde en worden botsingen vermeden. De paarden zijn dit vaak ook gewoon en verwachten meer druk aan die kant.