Juli: Waarom de piste afsluiten?

Een piste is een plaats waar gewoonlijk ruiters hun paarden berijden, waar wedstrijden of andere evenementen doorgaan of waar paarden hun benen kunnen strekken. Een piste moet voorzien zijn van een goede omheining. Dit om de veiligheid van de ruiters, de toeschouwers en de paarden te verzekeren.
Wanneer een piste gebruikt wordt voor één van bovenstaande redenen is het belangrijk dat de piste goed afgesloten wordt.

Tijdens lessen wordt de piste vaak afgesloten, omdat dit dan meer veiligheid biedt voor de ruiters en de toeschouwers. Wanneer een ruiter van zijn paard valt, is het belangrijk dat het paard niet uit de piste kan lopen. Ook is het eenvoudiger voor de ruiter om zijn paard te nemen zodat hij snel terug op het paard kan. Sommige paarden begrijpen ook snel dat ze kunnen ontsnappen door de openstaande poort en voornamelijk bij beginnende ruiters zouden ze hier wel eens gebruik van kunnen maken. Een op hol geslagen paard kan enerzijds de omstaanders, buiten de piste, verwonden, maar anderzijds ook de aanleiding zijn voor het weglopen van andere paarden in de rijles. Een paard is een kuddedier en zal instinctief de kudde volgen.

Wanneer een piste afgesloten is, is dit ook een duidelijk signaal naar andere ruiters en sympathisanten dat er een activiteit aan de gang is in de piste. Een afgesloten piste kan dus het signaal zijn dat er uitgekeken moet worden wanneer de pistedeur geopend wordt. Of het nu gaat om een rijles, een wedstrijd, proef of een loslopend paard in de piste, de ruiter moet aandachtig zijn wanneer de poort geopend wordt.

Voor toeschouwers is een gesloten pistepoort een teken dat ze de piste niet mogen betreden zonder geldige reden. Voornamelijk voor de eigen veiligheid moet er met deze maatregel rekening gehouden worden.  Een geldige reden kan bijvoorbeeld zijn dat je als lesgever de piste betreedt, of dat je meehelpt met het opstijgen van beginnende ruiters. Een gepassioneerde ouder die voor een fotosessie van zijn zoontje de piste betreedt, is geen geldige reden. De passie kan beter uitgevoerd worden van achter de veilige afsluiting van de piste.