FEBRUARI:
Geschiedenis en soorten helmen

De eerste helm ooit: de Engelse jachthelm
De eerste helm ooit werd geïntroduceerd in 1780 en werd populair door de Engelse koning George de 3e, die hem droeg tijdens de jachtritten in Windsor Park. Je hebt deze ongetwijfeld als eens zien staan op schilderijen!
Op deze jachthelm zijn de meeste ruiterhelmen gebaseerd. Traditioneel werden ze gemaakt van een breekbare cover, overtrokken met fluweel en een gevoerde binnenkant. Zoals je merkt boden ze geen bescherming voor het hoofd maar maakten ze enkel deel uit van de jachttenue tijdens traditionele vossenjachten.


De traditionele dressuurversies
De platte hoed is ook een van de eerste soorten dressuurhoeden die men droeg tijdens het paardrijden. Tegenwoordig draagt men deze nog steeds tijdens dressuurwedstrijden. Net als de jachthelm is het een stijve hoed die je beschermenkan bieden tegen kleine verwondingen aan het hoofd, maar bij stevige impact zal de platte hoed je niet kunnen beschermen. Deze is  iets korter dan de hoge hoed en is gemaakt om stevig op het hoofd te blijven zitten. De platte hoed is vooral om dressuur te rijden op hoog niveau.
De bolhoed is sterk gelijkend op de platte hoed en was eigenlijk een evolutie van de platte hoed. William Coke, de Hertog van Norfolk, verloor op een bepaald moment zijn platte hoed bij het rijden, en vroeg een hoedenmaker om een hoed te maken die ronder, smaller en meer windresistent was. Het resultaat hiervan was de bolhoed. Tegenwoordig is deze nog toegelaten in dressuur, maar verliest terrein.

De ruiterhelm anno 2011

De klassieke ruiterhelm
Dit zijn de helmen die mensen het meest linken aan paardensport. Gemodelleerd naar de Engelse Jachthelm , zijn klassieke ruiterhelmen meestal donker gekleurd (zwart) en overtrokken met fluweel of een stof die hierop lijkt. Deze helmen geven, ten opzichte van de jachthelm, wél bescherming voor je hoofd en hebben af en  toe ook ventilatie en steeds een kinsluiting.

De moderne, meer sportieve ruiterhelm
De nieuwere versies van de klassieke ruiterhelm zijn fijner en gestroomlijnder. Ze zijn meestal donker gekleurd en hebben geen stoffen overtrek meer maar in de plaats daarvan een matte afwerking. Deze ruiterhelm biedt ook meestal een goed zichtbaar ventilatiesysteem en een sportieve look.


De  ruiterhelm in reining of western riding

Cowboyhoed
Ongetwijfeld ken je de cowboy hoed wel uit westernfilms. Ook vandaag zijn ze nog heel sterk in trek bij de ruiters die reining of western riding doen. In de traditie van de wedstrijden is dit ook het enige hoofddeksel dat ze dragen.
De cowboy hoed biedt in feite geen bescherming, behalve tegen wind, zon of regen, en helemaal niet bij een val van je paard.

Cowboyhoed-helmen
Een nieuwe soort helm combineert nu beide zaken: een ruiterhelm die bescherming biedt en de stijl en traditie van western rijden. Het is dus eigenlijk een helm die in een (lichtjes grotere) hoed wordt gepast. Wil je de look en tegelijkertijd de nodige bescherming, kan je dit best overwegen.


Western riding-helmen
Als de traditionele stijl voor jou niet zo belangrijk is als veiligheid, is er tegenwoordig ook een nieuw alternatief. De Western riding-helmen zijn bijna niet te onderscheiden van de hedendaagse ruiterhelm, buiten de kleur. Deze helmen zijn namelijk eerder in natuurlijke kleuren als bruin terug te vinden of zijn ontworpen om te lijken alsof ze in leer gemaakt zijn. Ze bieden evenwel dezelfde goede bescherming.

De crosshelm
De crosshelm is een helm die specifiek ontworpen is voor paardenraces en eventing. Qua bescherming bieden deze helmen hetzelfde, alleen ontbreekt meestal het vizier of wordt dit vervangen door een plastieken exemplaar dat gemakkelijk loskomt bij een val om verwondingen aan het gezicht zoals neusbreuken te voorkomen. De crosshelm kan overtrokken worden met een stoffen cover. Ook jockey’s dragen deze soort helm, maar gebruiken dan de typische meerkleurige covers.