De 11 van 2011

Januari: Verzekerd via VLP?
Om het even welke sport u beoefent, het is steeds aan te raden een verzekering af te sluiten die u beschermt bij lichamelijke ongevallen (LO) en bij burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Ook in de paardensport is dit van prioritair belang! Indien u aangesloten bent bij VLP beschikt u automatisch over een verzekering LO en BA.
De verschillende mogelijkheden en polissen zijn terug te vinden op de website van VLP: http://www.vlp.be/Verzekeringen/Vz-Polissen/

Februari: Ruiterhelm verplicht!
In februari was de ruiterhelm ons centraal aandachtspunt.
Biedt een ruiterhelm bescherming? Aan welke voorwaarden moet een ruiterhelm voldoen? Kan een fietshelm een alternatief bieden voor de ruiterhelm? Je kan op deze site ook lezen in welke disciplines een helm verplicht is.
We gingen ook graven in de geschiedenis van de ruiterhelm en verschillende soorten helmen of hoofddeksels passeerden de revue zoals een klassieke ruiterhelm, een cowboyhoed, een dressuurhoed…
Een aanrader voor wie zich een veilige en passende helm wil aanschaffen!

Maart: Een paard kiezen
Communicatie tussen paarden onderling is zeer belangrijk, net zoals de communicatie tussen jou en jouw paard. Door het gedrag van jouw paard te ‘leren’ begrijpen, kunnen vaak gevaarlijke situaties vermeden worden.
Een paard communiceert door middel van lichaamstaal. Door te kijken naar het lichaam van het paard kan je vaak afleiden hoe het paard zich op dat moment voelt.
Zo zal een paard opgericht staan en aandachtig voorwaarts kijken naar een interessante gebeurtenis.
In maart gaven we talrijke tips om te kunnen leren over het gedrag van jouw paard. Hoe beter jij je paard begrijpt, hoe hechter de band tussen jullie beiden zal zijn.
Heel belangrijk zijn ook een aantal aandachtspunten bij de aankoop van een paard. Hierbij houden we de gouden regel in gedachten: ”Bezint eer ge begint!”

April: Het juiste materiaal
Welk materiaal is er beschikbaar voor een paard en waar let je op bij de aankoop van materiaal voor je paard? In de maand april kwam het materiaal voor paarden aan bod. Een halster, een hoofdstel, een zadel … ieder paard heeft zijn eigen specifieke uitrusting nodig.
Ook moet dit materiaal op een goede manier onderhouden worden. Zo moet je bijvoorbeeld een lederen zadel wassen met zadelzeep en regelmatig opnieuw invetten.
Voldoende tips dus om het juiste materiaal op een correcte manier te onderhouden!

Mei: Alcohol, roken & sport
Bewegen is goed voor de gezondheid. Iedere sportbeoefenaar die paardrijdt, zet een heleboel mechanismen in het lichaam in werking die de gezondheid bevorderen. Zo zal het hart steviger worden, worden spieren getraind, vergroot de longcapaciteit, voel je je fitter…  Sporten biedt vele voordelen voor het lichaam!
Alcohol en roken gaan niet samen met sporten. Alcohol is een verdovend middel en kan sportprestaties beïnvloeden. Wie onder invloed van alcohol een sport beoefent, is minder oplettend en loopt meer kans op blessures of ongevallen. Bovendien staat alcohol op de dopinglijst! Wedstrijdsporters zijn dus gewaarschuwd…
Wetenschap heeft al vaak aangetoond dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Voornamelijk de langetermijngevolgen (COPD, hart –en haatziekten, kanker, nierfalen…) zijn niet te onderschatten. Bovendien is roken onaangenaam voor niet-rokers en in de omgeving van stallen kan een sigaret leiden tot brand. Genoeg redenen dus om niet te roken tijdens het sporten.

Juni: Vlaamse Trainerschool
Met alsmaar meer sportbeoefenaars wordt de nood aan gediplomeerde lesgevers alsmaar groter.
De Vlaamse Trainersschool organiseert ieder jaar verschillende kaderopleidingen paardrijden van o.a. de 3 grootste disciplines en op elk niveau.
Je kan als aspirant-initiator instappen op je zestiende om beginnende ruiters te helpen in de stallen en tijdens de lessen van een initiator. Het hoogste niveau is Trainer A die zich naar de meer ervaren competitieruiter richt.
Vanaf 2012 wordt ook een nieuwe kaderopleiding georganiseerd, namelijk Instructeur B.
Deze opleiding richt zich naar lesgevers met een initiatordiploma, die kwalitatieve lessen willen aanbieden aan gevorderde ruiters.
Vooraleer gestart kan worden met de theoretische modules moet de kandidaat Instructeur een rijvaardigheidsproef afleggen in de discipline waarin hij instructeur wenst te worden. Deze rijvaardigheidsproef ligt tussen het niveau van initiator en Trainer B. Meer informatie hierover is terug te vinden op http://www.vlp.be/opleiding/Opleiding-Rijvaardigheidsproeven/.

Juli: Waarom de piste afsluiten?
Pistes moeten voorzien zijn van een goede en veilige afsluiting. Een degelijke afsluiting beschermt de sportbeoefenaar, de paarden, de lesgever en de toeschouwers. In de maand juli ging VLP dieper in op dit onderwerp.
Ook worden de verschillende soorten omheiningen besproken, net zoals de hoogte, het onderhoud, deuren…

Augustus: Hou de piste net en veilig!
Wat hoort wel en niet in de piste thuis en hoe kunnen wij met iedereen de piste zo proper mogelijk houden? Afval en etensresten horen bijvoorbeeld in de vuilnisbak en ook kleding hoort niet thuis in de piste. Paarden kunnen zich verwonden aan scherpe voorwerpen of kunnen blessures oplopen wanneer de piste onregelmatig ligt.
In deze maand kijken we ook wat dieper naar de soorten pistebodems die er beschikbaar zijn.

September: Als ruiter de weg op
Wie droomt er niet van… een stevige bosrit, een galoppade langs het strand, een koetsentocht langs de Vlaamse velden? Met dit idyllische plaatje gaan er wel enkele voorzorgsmaatregelen gepaard, zodat de buitenrit veilig verloopt.
Tips om veilig in het verkeer te rijden, het verkeersreglement, de leeftijd waarop je als ruiter de weg op mag, de benodigdheden voor een buitenrit… verschillende aspecten van het paardrijden op de openbare weg komen aan bod. Ook het mennen vraagt enkele aandachtspunten en met de natuur in het achterhoofd, geven we ook enkele tips mee om ‘natuurvriendelijk’ paard te rijden.

Oktober: Afspraken
Veiligheid kan niet zonder afspraken te maken. Wie veilig wil paardrijden, moet zich houden aan bepaalde afspraken. Er zijn bijvoorbeeld afspraken in de piste die er voor zorgen dat iedereen veilig kan paardrijden. Ook in de stallen gelden er afspraken om de veiligheid te garanderen. Voldoende afstand houden bij het poetsen, niet roken, geen materiaal laten rondslingeren… dit zijn voorbeelden van afspraken die kunnen gelden in je club.
Opgelet: er zijn regels die overal van toepassing zijn, maar iedere club heeft meestal zijn eigen huisreglement. Informeer je hiervoor goed bij je club om vervelende situaties te vermijden.

November: Uitrusting van ruiter en paard
Net zoals voetballers voetbalschoenen aantrekken en zwemmers een zwembroek of badpak dragen, beschikken ook ruiters over een ruiteroutfit. Deze outfit bestaat bijvoorbeeld uit een ruiterhelm, een rijbroek, handschoenen, rijlaarzen of chaps, enzoverder. Afhankelijk van de discipline en het niveau waarop de ruiter rijdt, verschilt de kledij. We geven in dit thema verschillende mogelijkheden en tips mee om de ruiterkledij te bepalen.
Ook is er materiaal dat een ruiter best niet draagt op een paard, zoals juwelen, shorts … we bespreken welke gevaren of ongemakken dit met zich meebrengt.
Naast kledij voor de ruiter bestaat er ook ‘kledij’ voor het paard. Het vanzelfsprekende materiaal werd reeds aangekaart in de maand april, maar ook nu gaan we hier iets dieper op in en vullen we dit aan met o.a. beenbescherming en dekens.

De wedstrijden
Iedere maand vielen er prijzen te winnen met de wedstrijdvragen. De prijzen varieerden van verrassingspakketten tot gratis kaarten voor evenementen zoals de Amikadag, Apassionata en de Spaanse Rijschool in Vorst Nationaal.

De topper van alle wedstrijd was ongetwijfeld de wedstrijd om tickets voor Apassionata te winnen. Hiervoor stuurden meer dan 300 deelnemers hun antwoorden door, in de hoop een duoticket te bemachtigen.